17Oktobar2018

Namenska "B" pobednik prvog opštinskog Turnira

DAN OPŠTINE LUČANI – 10. JUN

Odbornici Skupštine opštine Lučani ustanovili su 2000-te godine 10. jun za Dan Opštine. Vezali su ga za jedan od najznačajnijih događaja slobodarski bogate istorije celog Dragačeva. Za vreme Drugog srpskog ustanka iz 1815. godine i borbu srpskog naroda ovoga kraja za oslobođenje od turskog viševekovnog ropstva.

„Najzančajniji istorijski događaj u Dragačevu, u vreme Drugog srpskog ustanka, zbio se u Rtarima“početak je zapisa hroničara o ovoj dragačevskoj ustaničkoj pobedi. „Posle okršaja na Ljubiću, Turci su bili prinuđeni da se izvlače iz Čačka. U zoru, 29. maja 1815. godine, glavnina turske vojske se uputila prema Dragačevu, preko Rtara i Markovice. Ustaničke snage željne osvete za gubitke pretrpljene na Ljubiću, u Rtarima su opkolile Turke, koji su ostavli sve, i topove, šatore, roblje, stoku, i razbeželi se. Turci su u Rtarima i na prostoru Dragačeva pretrpeli strahovit poraz. ' Od oko 10.000, koliko ih je krenulo iz Čačka, do Sjenice se probilo samo 300! Prema nekim izvorima, u Rtarima ih je oko 1.000 poginulo. Izgubili su dva topa, 30 šatora, mnogo konja,  pušaka i municije.' Sa nešto zakašnjenja uz ustanike je bio Miloš Obrenović sa oko 1.000 vojnika. Ustaničkim četama su komandovali Janko Moler iz Negrišora i Sima Radović iz Kaone.

U celokupni milje obeležavanja Dana opštine Lučani uključio se i Samostalni sindikat. U organizaciji Opštinskog veća samostalnog sindikata Lučana održan je po prvi put  Opštinski radnički turnir u malom fudbalu. Okupio je takmičare, verne gledaoce i navijače koji su se od 29. maja do 12.  juna družili i uživali u fer i korektnom takmičenju na terenima Sportskog centra „Mladost“ iz Lučana.

DSC 0231 posvetljeno

Prvoplasirana ekipa "Namenska B" i drugoplasirana ekipa "Namenska A"

Ekipe su se prijavljivale kod predsednika Opštinskog veća samostalnog sindikata, Radiča Milinkovića. Tokom određenog roka prijavilo se sedam ekipa, kako iz Preduzeća „Milan Blagojević-Namenska“, tako i iz „Livnice AMG“ i privatnih preduzeća, ugostiteljskih objekata, Lučana i Guče.

Atmosferski uslovi nisu pogodovali organizatorima i takmičarima, pa su se utakmice odlagale, ali je turnir uspešno priveden kraju i završen.

Svečana dodela Diploma, zlatnih statua i pehara, najboljim ekipama, i pojedincima održana je 12. juna 2012. godine u Hotelu „Lučani“.

Vasa IP: 54.158.208.189
Vreme na serveru: 2018-10-17 17:06:36