20Januar2018

Sastanak radne grupe OIS

SASTANAK RADNE GRUPE OIS 21.10.11
Dana 21.10.2011. godine održan je sastanak Radne grupe, formirane na osnovu zaključaka zajedničkog sastanka preduzeća Odbrambene industrije Srbije, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva finansija i Ministarstva spoljnih poslova, održanog dana 18.10.2011. godine uz prisustvo:
Ministarstva odbrane:
1. pukovnik Nenad Ivančević, Sektor za materijalne resurse, Uprava za odbrambene tehnologije
Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja:
1. Nenad Mijailović, savetnik ministra
Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije:
1. Milan Vasović, načelnik odeljenja za kontrolu prometa i prevoza opasnih materija
Ministarstva finansija:
1. Nenad Radenković, savetnik predsednika Vlade Republike Srbije
Predstavnika poslodavaca preduzeća Odbrambene industrije Srbije:
1. Jovan Davidović, generalni direktor HK „Krušik“ AD Valjevo
2. Ranisav Vesović, savetnik direktora za konsolidaciju i restrukturiranje preduzeća Milan Blagojević AD Lučani
Predstavnika Samostalnog sindikata metalaca Srbije:
1. Dragan Jekić, predsednik komisije Odbrambene industrije Srbije i predsednik Sindikalne organizacije Kompanije Sloboda AD Čačak
2. Zoran Stanić, predsednik Sindikalne organizacije Prvi partizan AD Užice.
Nakon diskusija, definisani su sledeći:

Z A K Lj U Č C I:
1. U trajni ulog Republike Srbije pretvaraju se dospele obaveze po osnovu javnih prihoda koji su prihod Budžeta Republike Srbije i doprinosa za socijalno osiguranje sa stanjem na dan 31.01.2012. godine i preduzeća iz grupacije „Odbrambena industrija Srbije“: „Utva“ Pančevo; „Teleoptik-žiroskopi“ Zemun; „Krušik“ Valjevo; „Prvi partizan–namenska“ Užice; „Sloboda–namenska“ Čačak; „Milan Blagojević–namenska“ Lučani; „Prva petoletka–namenska“ Trstenik; „14. oktobar–namenska“ Kruševac; „Prva iskra–namenska“ Barič; „Zastava-oružje“ Kragujevac.
2. U trajni ulog Republike Srbije pretvaraju se dospele obaveze prema Javnim preduzećima čiji je osnivač Republika Srbija, sa stanjem na dan 31.12.2011. godine preduzeća iz grupacije „Odbrambena industrija Srbije“: „Utva“ Pančevo; „Teleoptik-žiroskopi“ Zemun; „Krušik“ Valjevo; „Prvi partizan–namenska“ Užice; „Sloboda–namenska“ Čačak; „Milan Blagojević–namenska“ Lučani; „Prva petoletka–namenska“ Trstenik; „14. oktobar–namenska“ Kruševac; „Prva iskra–namenska“ Barič; „Zastava-oružje“ Kragujevac.
3. Preporučuje se Upravnom odboru Fonda za razvoj Republike Srbije, da donese odluku o pretvaranju u trajni ulog Fonda za razvoj Republike Srbije dospelih obaveza sa pripadajućim kamatama, preduzeća iz grupacije „Odbrambena industrija Srbije“.
4. Preporučuje se nadležnim organima gradova Beograda, Kragujevca, Čačka, Užica i opština Valjevo, Kruševac, Lučani, Trstenik, Pančevo da donesu Odluku o otpisu dospelih obaveza po osnovu javnih prihoda koji su izvorni ili ustupljeni prihodi lokalne samouprave sa stanjem na dan 31.12.2011. godine preduzeća iz grupacije „Odbrambena industrija Srbije“.
5. Preporučuje se da se u trajni ulog Republike Srbije pretvore dospele obaveze prema državnim organima, ministarstvima, i državnim organizacijama – poveriocima, sa stanjem na dan 31.12.2011. godine preduzeća iz grupacije „Odbrambene industrije Srbije“.
6. Zadužuje se Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja da u Budžetu Republike Srbije obezbede sredstva za kredite sa subvencionisanom kamatom za podsticaj proizvodnje, izvoza, modernizacije i razvoja u 2012. godine preduzeća iz grupacije „Odbrambene industrije Srbije“, kao i obezbeđivanje sredstava za zbrinjavanje viška zaposlenih – socijalni program pod istim uslovima za sva preduzeća iz grupacije „Odbrambena industrija Srbije“.
7. Zadužuju se resorna ministarstva da iniciraju donošenje novog zakona o Odbrambenoj industriji Srbije kao i izmene postojećeg Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme.
8. Preporučuje se Vladi da sa resornim ministarstvima obezbedi sredstva za isplatu dospelih obaveza preduzeća („MB–namenska“ AD Lučani; „Sloboda“ Čačak; „Žiroskopi“ Zemun) po pravosnažnim sudskim presudama po tužbama bivših radnika za zaostale zarade i razlike u zaradama.
9. Preporučuje se izmena Programa Fonda za razvoj, kojom bi se omogućilo da preduzeća iz grupacije „Odbrambene industrije Srbije“ mogu da koriste kredite Fonda za modernizaciju i razvoj.
10. Da Ministarstvo odbrane i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ubrzaju završetak postupka transformacija društvenog kapitala koji participira u preduzećima iz grupacije „Odbrambene industrije Srbije“.
Rok za izjašnjavanje resornih ministarstava po ovim zaključcima je PETAK 28.10. 2011. godine.
KOMISIJA ODBRAMBENE INDUSTRIJE SRBIJE Predsednik, Dragan Jekić
SAMOSTALNI SINDIKAT METALACA SRBIJE Predsednik, Zoran Vujović
Dostavljeno:
Ministarstvo odbrane:
1. Ministar, Dragan Šutanovac
2. pukovnik Nenad Ivančević, Sektor za materijalne resurse, Uprava za odbrambene tehnologije
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja:
1. Ministar, Nebojša Ćirić
2. Nenad Mijailović, savetnik ministra
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije:
1. Ministar, Ivica Dačić
2. Milan Vasović, načelnik odeljenja za kontrolu prometa i prevoza opasnih materija