20Avgust2018

Sednica radne grupe

Na III sednici Radne grupe, formirane na osnovu zaključaka zajedničkog sastanka preduzeća Odbrambene industrije Srbije, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva finansija i Ministarstva spoljnih poslova, koja je održana dana 13.12.2011. godine, usaglašeni su i potpisani zaključci, čiju će realizaciju pratiti Samostalni sindikat metalaca Srbije i Radna grupa, a koji su u prilogu:
Dana 01.11.2011. godine održan je sastanak Radne grupe, formirane na osnovu zaključaka zajedničkog sastanka preduzeća Odbrambene industrije Srbije, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva finansija i Ministarstva spoljnih poslova, na kome je usaglašen tekst ZAKLjUČAKA, uz prisustvo
Ministarstvo odbrane:
- pukovnik Nenad Ivančević, Sektor za materijalne resurse, Uprava za odbrambene tehnologije
- potpukovnik Veljko Petrović, Sektor za materijalne resurse, Uprava za odbrambene tehnologije
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije:
- Milan Vasović, načelnik odeljenja za kontrolu prometa i prevoza opasnih materija
Ministarstvo finansija
- Nenad Radenković, savetnik ministra
Predstavnici poslodavaca preduzeća Odbrambene industrije Srbije:
- Jovan Davidović, generalni direktor HK „Krušik“ AD Valjevo
- Ranisav Vesović, savetnik direktora za konsolidaciju i restrukturiranje preduzeća Milan Blagojević AD Lučani
Predstavnici Samostalnog sindikata metalaca Srbije:
- Dragan Jekić, predsednik komisije Odbrambene industrije Srbije i predsednik Sindikalne organizacije Kompanije Sloboda AD Čačak
- Zoran Stanić, predsednik Sindikalne organizacije Prvi partizan AD Užice.
Z A K Lj U Č C I:
1. Izraditi nacrt Zaključka Vlade RS, kojim se preduzećima - proizvođačima sredstava naoružanja i vojne opreme sa većinskim državnim-društvenim kapitalom: "Zastava oružje" Kragujevac, HK "Krušik" Valjevo, "Prvi partizan – namenska" Užice, Kompanija "Sloboda" Čačak, "Milan Blagojević – namenska" Lučani, "Prva iskra – namenska" Barič, "Prva petoletka – namenska" Trstenik, "14. oktobar" u restruktuiranju Kruševac, "Utva - AI" u restruktuiranju Pančevo i "Teleoptik-žiroskopi" u restruktuiranju Zemun:
- u trajni ulog Republike Srbije pretvaraju dospele obaveze po osnovu javnih prihoda koji su prihod budžeta Republike Srbije i doprinosa za socijalno osiguranje sa stanjem utvrđenom datumom sprovedene terenske kontrole od strane Poreske uprave,
- pretvaraju dospele obaveza prema Javnim preduzećima čiji je osnivač Republika Srbija sa stanjem utvrđenim datumom međusobnog usaglašavanja potraživanja i obaveza, u trajni ulog u kapitalu ovih preduzeća (preporuka),
- preporučuje Upravnom odboru Fonda za razvoj Republike Srbije, da donese odluku o pretvaranju u trajni ulog Fonda za razvoj Republike Srbije dospelih obaveza sa pripadajućim kamatama,
- preporučuje nadležnim organima gradova Beograda, Kragujevca, Čačka, Užica i Valjeva, opština Kruševac, Lučani, Trstenik, Pančevo da donesu Odluku o otpisu i/ili konverziji u kapital dospelih obaveza po osnovu javnih prihoda koji su izvorni prihodi lokalne samouprave
- preporučuje pretvaranje dospelih obaveze prema Javnim preduzećima čiji je osnivač lokalna samouprava, sa stanjem utvrđenim datumom međusobnog usaglašavanja potraživanja i obaveza.
Nosilac: Ministarstvo odbrane
Sarađuje: Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo finansija
Rok: Mesec dana od datuma iz zapisnika o sravnjenju obaveza od strane Poreske uprave, a najkasnije do 31.01.2012. godine.

2. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ima obavezu da u postupku pripreme budžeta za fiskalnu 2012. godinu predloži sredstva za:
- subvencionisanje kamatne stope za kredite za podsticaj proizvodnje, izvoza, modernizacije i razvoja u 2012. godini,
- zbrinjavanje viška zaposlenih – socijalni program pod istim uslovima za sva preduzeća.
Nosilac: Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Sarađuje: Ministarstvo odbrane
Rok: 30.11.2011. godine
3. Zadužuju se resorna ministarstva da izvrše analizu efekata postojećih propisa i predlože:
-pravce regulativne reforme u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme, spoljnotrgovinskog prometa i prevoza opasnih materija.
-nacrt Zakona o odbrambenoj industriji Srbije kojim bi se regulisala statusna, strukturna, organizaciona i druga pitanja od značaja za funkcionisanje preduzeća – proizvođača NVO sa većinskim društvenim-državnim kapitalom.
Nosilac: Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sarađuje: Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, preduzeća- proizvođači NVO sa većinskim društvenim-državnim kapitalom
Rok: 30.06.2012. godine
4. Preporučuje se izmena Programa Fonda za razvoj, kojom bi se omogućilo da preduzeća – proizvođači NVO sa većinskim državnim-društvenim kapitalom mogu da koriste kredite Fonda za razvoj.
Nosilac: Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Fond za razvoj
Sarađuje: Ministarstvo odbrane
Rok: 31.03.2012. godine
5. Sagledati probleme imovinsko pravnih odnosa zavisnih i povezanih društava u postupku privatizacije preduzeća – proizvođača NVO sa većinskim državnim-društvenim kapitalom, kao i isplata neizmirenih obaveza po osnovu zaostalih zarada i razlika u zaradama i predložiti modalitete za njihovo rešavanje.
Nosilac: Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Sarađuje: Ministarstvo odbrane, Fond za razvoj, Agencija za privatizaciju
Rok: 31.03.2012. godine
6. Nadležna ministarstva će u saradnji sa Samostalnim sindikatom metalaca Srbije, vršiti kvartalnu analizu stepena realizacije usvojenih zaključaka.
Beograd, 27.01.2011.god.

Vasa IP: 54.161.49.216