02Oktobar2022

Aktueleno

 • slika 1
 • slika 6
 • slika 11-p
 • slika 13-k
 • slika2
 • slika3
 • slika4
 • slika5
 • slika7
 • slika8
 • slika9
 • javascript slideshow
 • slika12-o
html slideshow by WOWSlider.com v8.8

Facebook i mi

Zapisnik sa V sednice Komisije OIS

Izvod iz Zapisnika

sa V sednice Komisije odbrambene industrije Srbije Samostalnog sindikata metalaca Srbije,

održane 27.01.2011. godine u Kompaniji "Krušik" Valjevo

 

V sednica Komisije odbrambene industrije Srbije Samostalnog sindikata metalaca Srbije, prisustvovali su i u njenom radu učestvovali sledeći članovi: Dragan Jekić predsednik SO "Sloboda-Namenska" AD Čačak, Ljubodrag Bradić zamenik predsednika SO "PPT Namenska" Trstenik, Zoran Babić predsednik SO "MB Namenska" Lučani, Branko Petrović predsednik SO "HK Krušik" Valjevo, Ljubiša Velimirović predsednik SO "IMK 14. oktobar" Kruševac i Ljubodrag Cvrkotić

                 Komisije-5Sednica-Valjevo-1     Komisije-5Sednica-Valjevo-2

Sednici nisu prisustvovali Dragan Ilić predsednik SO "Zastava oružje" Kragujevac, Nenad Milivojčević predsednik SO "Prva Iskra-Namenska" Barič, Zoran Stanić predsednik SO "Prvi Partizan-Namenska" Užice.

Kao gosti V sednice Komisije prisustvovali su Dragan Nedeljković, "Sloboda" Čačak, Goran Miladinović "14. oktobar" Kruševac, Zoran Novaković "Krušik" Valjevo i Slobodan Vesić "Krušik" Valjevo.

Pre prelaska na rad po dnevnom redu, članove Komisije ispred Kompanije "Krušik", pozdravio je generalni direktor Jovan Davidović koji je u svom izlaganju predstavio Kompaniju "krušik" i izneo njene poslovne rezultate u proteklom periodu. Između ostalog, rekao je da Kompanija zapošljava 1630 ljudi, a od toga 1400 je u stalnom radnom odnosu. Zarade su redovne i ispod su republičkog proseka, oko 31 hiljade dinara. Istakao je da je ova fabrika najviše uništena nato bombardovanjem. Prošlu godinu su po broju proizvedenih jedinica dostigli zlatno doba "Krušika" iz perioda 83.-85. godine. Iako je oprema iz 86. godine, 2009. godina je finansijski najbolja, 36 miliona dolara izvoza, realizacija 2,4 u odnosu na 2009. godinu. U 2011. godini ima oko 3 milijarde vrednosti ugovora i sada prodaju pamet što je finansijski dobro, ali što se tiče uposlenosti, ona će biti problem, jer treba uposliti mehaničku obradu i alatnicu. Sve fabrike su naparavile i predale socijalni program, koji se ponovo radi zbog "Zastave". Dugoročna konsolidacija je takođe urađena i predata Vladi Republike Srbije. Konsolidacija se sastoji od socijalnog programa, konverzije dugova i invensticija. Problem konverzije imaju sve fabrike odbrambene industrije, osim PP iz Užica. Dugovanja su porezi i doprinosi. "Krušik" ne servisira 20% svojih obaveza, a to je negde oko 12 miliona. Saradnja sa Sindikatom je dobra i svi radimo istu stvar i Sindikat i rukovodstvo moraju da se izbore za bolji položaj radnika i Preduzeća.

                  Komisije-5Sednica-Valjevo-3     Komisije-5Sednica-Valjevo-4

Zoran Babić je istakao da od Ministarstva odbrane tražimo da finansira u naša Preduzeća. Radimo sa rizikom, plate su male i ostali imaju bolje uslove, nego mi. Prepušteni smo sami sebi.

Jovan Davidović je nastavio izlaganj rečima da vojna industrija radi tako "da pojede po neku jabuku". Nekada je bila obaveza države da 25% bude uposlenost ovih fabrika, ali danas od toga nema ništa. Ministarstvo odbrane ne može da finansira u ove fabrike. To može Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. "Krušik" je iz sopstvenih sredstava uložio 3 miliona u poboljšanje uslova rada i to nije dovoljno.

 

Nemaju magacinski prostor da odlažu nešto što nije njihovo, nemaju prostor za izradu po Zakonu o BZP. Trebalo bi zatvoriti fabriku da sve očistimo, a onda da počnemo da radimo. Istakao je da već 7 godina nemaju gromobransku zaštitu koja je uništena u bombardovanju i da niko ne želi da investira u to. Dobro je dok se ništa ne desi. Potrebno je investirati i u površinsku zaštitu, jer se radi u najgorim uslovima. Svi mi imamo probleme kao i "Sloboda" i naši uslovi su gori nego u "Slobodi". Godinu dana smo imali rezervne robe i to je opasnost, jer nema adekvatnog magacinskog prostora za skladištenje. Imamo tržište i proizvod, za razliku od ostalih. Primili smo 800 novih radnika, od toga 560 za stalno, a 240 na određeno vreme, a od Ministarstva ekonomije nismo dobili ni dinara za to. Stranim investitorima se nudi i po 10 hiljada za svako novootvoreno radno mesto.

Dragan Jekić je konstantovao da je država našla posao, ali da se u ovim uslovima on ne može odraditi. Država ništa nije uložila. Plate su ispod Republičkog nivoa i mi moramo prozvati MInistarstvo odbrane.

Jovan Davidović je rekao i to da je čudno da radnik koji radi u fabrici koja prima subvencije od države, ima veću platu, nego onaj koji radi u fabrici, a ne prima subvencije od države. Smatra, da su jedino tri fabrike, prave fabrike odbrambene industrije: "Krušik" Valjevo, "Milan Blagojević" Lučani i "Sloboda" Čačak. Ostali su van toga i oni su na usluzi ovim fabrikama. Mine se ne prodaju civilima, već vojsci u MUP-u. Mi svojim sredstvima poboljšavamo uslove rada, ali time nemam produktivnost. "Krušik" je Ministarstvu za NIP dalo sedam projekata i nikada nisu dobili dinara, nakon završenog izlaganja generalnog direktora.

Dragan Jekić predsednik Komisije OIS-a Samostalnog sindikata metalaca Srbije, otvorio je sednicu i predložio sledeći

 

Dnevni red:

 

1. Usvajanje Zapisnika sa IV sednice Komisije odbrambene industrije Srbije.

2. Aktuelna situacija u Preduzećima OIS-a

3. Tekuća pitanja

 

Predloženi dnevni red je usvojen jednoglasno.

 

Z A K LJ U Č A K

 

Uputiti dopis Ministru odbrane sa zahtevom da se izjasni i odredi datum održavanja sastanka na teme dostavljene u dopisu od 09.11.2010. godine proširene sa predloženom temom današnje sednice Komisije OIS-a. Rok za izjašnjavanje ministra je do 04.02.2010. godine.

 

3.Tačka: Tekuća pitanja

 

Pod ovom tačkom dnevnog reda predsednik Komisije je izanalizirao  seminar u Vrnjačkoj banji.

Sednica završena u 13:50

 

Zapisnik sačinio:                                                                   Predsednik Komisije OIS-a:

Cvrkotić Ljubodrag, s. r.                                                            Dragan Jekić, s. r.

 

Preuzeto sa sajta Sindikat Metalaca Srbije.

Android aplikacija

android1

Radio D Lučani

Brojac poseta

1564891
Danas
Juce
Ove nedelje
Prosle nedelje
Ovog meseca
Proslog meseca
Svi dani
178
408
2423
0
586
12379
1564891
Vasa IP: 44.201.95.84
Vreme na serveru: 2022-10-02 12:09:23