17Decembar2017

Sednica Odbora Sindikata Preduzeca "MB-Namenska"

IMGA0371-1 300 t

Odbor Sindikata Preduzeća održao sednicu

DUŽNA PAŽNJA POSVEĆENA EKSPLOZIJI

U petak, 29. juna 2012. godine, Odbor Samostalnog sindikata Preduzeća “Milan Blagojević – Namenska” Lučani održao je sednicu koju je u prvom redu i sa  dužnom pažnjom posvetio eksploziji prese na raketnim gorivima, koja se dogodila u ponedeljak, 25. juna ove godine oko 8,40 sati.

Predsednik i članovi Odbora sindikata pažljivo su razmatrali detalje i okolnosti u vezi sa eksplozijom i konstatovali:

• Najvažnije je da eksplozija nije odnela nijedan ljudski život. Jedan od neposrednih izvršilaca na konkretnom pogonu, Radomir Zečević zadobio je lakše posekotine i posle posete lekaru vratio se na posao. Pravovremeno je, u roku od dva minuta, intervenisala profesionalna Vatrogasna jedinica fabrike i ugasila manji početni požar.

Zahvaljujući tome što se u ovom pogonu proces proizvodnje vodi daljinskim upravljanjem  posledice nemaju tragičan ishod.

• Pokazalo se da je poštovanje propisa rada, mera zaštite na radu i pridržavanje propisanih mera bezbednosti nedvosmisleno najvažniji segment u tehnološkoj i radnoj disciplini, te ponašanje radnika u skladu sa njima mora biti na pijedestalu zakona ili svetinje. Jedino tako se u namenskoj proizvodnji obezbeđuje sigurnost i štiti život. Članovi Odbora sindikata i dalje insistiraju na maksimaloj odgovornosti zaposlenih u svim delovima proizvodnog lanca, sa posebnim akcentom na bezbednost. Samosvesnost radnika o opasnosti proizvodnje u kojoj rade pokretački je mehanizam za disciplinu svake vrste, kao neophodnosti stabilnosti procesa rada.
  • Nadležni organi za vanredne situacije MUP-a još uvek ispituju i rade na utvrđivanju uzroka eksplozije, a rezultati će pokazati kojim faktorima je ona izazvana.
  • Sindikat fabrike i dalje ostaje uključen u tokove vezane za ovu eksploziju i njene posledice, i u skladu sa njima će preduzimati mere iz domena svoje nadležnosti.

Vasa IP: 54.147.40.153
Vreme na serveru: 2017-12-17 10:10:58